Elevii clasei a VI-a C însoţiţi de doamna dirigintă, Adriana Pătraşcu, au făcut o incursiune în istoria satului românesc prin călătorie prin Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Bucureşti, marţi, 24.10.2023, ajutaţi fiind şi de vremea minunată, plimbarea în aer liber ne-a creat o stare de bine şi frumos, un interes crescut pentru protejarea mediului şi conservarea tradițiilor româneşti. Am aflat informaţii noi şi utile. Pentru a construi Muzeul Satului pe care Dimitrie Gusti obișnuia să îl numească „sunetul trist al clopotelor istoriei României”, casele au fost dezasamblate, bucată cu bucată, transportate cu trenul, căruța sau cu barca până la București unde au fost asamblate la loc pe suprafața muzeului de astăzi aflată pe malul lacului Herăstrău. Cea mai veche casă este construită în secolul al XVII-lea, iar cea mai recentă aparține secolului al XX-lea. Casele din regiunile de deal și din regiunile de munte sunt deosebite de cele din zona de câmpie prin fundația înaltă, cele de la șes fiind majoritatea cu fundații joase, cele provenite din zonele unde invadau dușmanii des fiind jumătate îngropate în pământ.
Continuând cu detalii despre istoria părinţilor noștri şi acele vremuri , un obiectiv plin de interes am atins „Casa Ceauşescu”. Într-o înșiruire adesea sufocantă, în camerele palatului pot fi recunoscute stilurile Roccoco, Louis XIV, Louis XVI, Art-Deco, eclectic, sau semnăturile lui Octav Băncilă, Nicolae Vermont, Gheorghe Pătrașcu, Dumitru Ghiață, Ștefan Popescu, Gheorghe Vânătoru, Camil Ressu, amestecate cu piese de artă străine (oglinzi de Murano, porțelanuri fine). Deliciul copiilor şi singurii martori oculari autentici ai Epocii de Aur din Palatul Primăverii sunt păunii din Grădina de vară.
Plămâni curaţi în mediu curat, datorită plimbării prin parcul Herăstrău, într-o linişte deplină, un aer proaspăt şi ciripit de păsărele ca de primăvară. O zi rodnică, cu mult entuziasm şi încărcată de energie!